Twitter Linkedin Facebook Pinterest Newsletter

Posts Tagged ‘Dorset Design and Heritage Forum’

Case Study – The Rickyard Public Seating

Sunday, March 5th, 2017

Rickyard Cover shots

Our ‘Case Studies’ are an opportunity to take a more in depth look at projects from a design perspective…

In 2011 I embarked on a collaborative project called ‘Common Places’ with Adam Zombory-Moldovan of ZMMA Architects, to research ideas for public art in Shaftesbury, Dorset. That ended in a rather ignominious heated public debate with an ex Lord Mayor of London, a well-known television archaeologist and an array of characters who played tennis together closing ranks to ‘save’ the town from modern art. Although in the end the ‘Common Places’ project research did not lead to public artworks in Shaftesbury Town centre, the ideas did take physical form not so far away.

We had been approached by Persimmon Homes through the project sponsors, North Dorset District Council and the Dorset Design & Heritage Forum, to look simultaneously at a site on the new East Shaftesbury housing development. This major expansion of the town had been contentious as they often are in rural locations. One of the many conditions of planning permission had been to integrate public art in various open spaces within the development to give the scheme more local character and individuality.

Initially we were asked to look at The Rickyard, a small open green space in the middle of a cul-de-sack of new 3 to 4 bed houses with a footpath running through the middle from corner to corner. This was part of an existing public footpath that connected the town to a network of roads and trackways (some very old) linking to other settlements and features in the landscape. It was partly this enforced juxtaposition of the new houses and the ancient landscape we were interested in exploring, but also use of local materials and the links to Dorset myths, sacred places and sight lines. We were really playing with the idea of sense of place and time.

The Rickyard had been ‘landscaped’ in the way that new developments are planted – rather contrived; but all these developments have to start from something – and it doesnt take long for these new spaces to become imbedded as ‘place’ to the people who live there. So our job was to add some intrigue, meaning, focus and of course, somewhere to sit.

When the project included the wider remit of potential sites in Shaftesbury town centre the plan had been to make links using public art between these old and new communities, highlighting the old trackways into the market town with objects, markers and words. Now as a stand alone site these resonances are more obscure, but nevertheless The Rickyard is still hopefully a place to pause and contemplate old and new, time and place.

In the world where cars transport you from your new home to work, or the supermarket, or a day out with the kids in comfort, arriving at a place is all too easy. The Rickyard is probably best experienced as a surprise encounter on a journey by foot, from the Saxon origins of the market town’s streets, through estates of houses from the post-war building boom, though the 70s low lying bungalows, the 80s red brick, the 90’s brown window frames, then finally into the latest offering from Persimmon Homes: The new ‘mini town’ with a ‘village’ feel and its patches of open public space (at least it has them), and this one has something rather different, even ‘unusual’ in it.

Perhaps what is here has resonances with an even more ancient landscape that is all around but is not always obvious; the hill forts, burial mounds, ditches and features that are prevalent in this part of the world.

STP The Rickyard_027 copy

‘The Rickyard’ installation seen from the corners of the cul-de-sac where the public rights of way emerge into the space. The scorched oak uprights serve to mark the way across the space. Our proposals also incorporated a hard pathway through the seating but this element is yet to be completed by Persimmon Homes.

STP The Rickyard_026 copy

These public space projects take time to come to fruition. For various reasons 4 years past from the initial ideas to final installation. The completed benches remained at my workshops for 18 months before finally being transported to site in late 2015. Apart from the lack of resolution on the surface of the pathway through the seating and uprights (it’s not mean’t to be grass) The Rickyard is very much as Adam & I envisaged it in the early concepts.

This kind of work is very different to the precision high-end bespoke furniture, kitchens and interiors that we normally design and make. But my first degree was in sculpture, so in many ways this work takes me back to my artistic roots. It is also a bit of an escape from worrying about getting a 1.5mm gap around a door perfect. This is chunky, organic and a bit brutal – split, scorched, bent, twisted and heavy! You have to work with the curves and the material – the oak logs are what they are in terms of size and shape and the design of the whole installation is defined by that. We had a lot of fun making these benches, but it was technically challenging and very hard physical work at times…

3 Logs Cut copy

Logs 5 copy

Logs copy

Adam Splits 3 copy

Log2 Shaping1 copy

Uprights Scorching 2 copy

The Rickyard is maturing nicely now from the stark and barren site it started out as. The trees and shrubs have already grown significantly and the new build houses look lived in and loved. As modern developments of its type go, it looks like a nice place to live. I can imagine that when visitors come, the seating and uprights in the middle of the green come up as a topic of conversation. The residents I have spoken to really like their unusual centrepiece. It is part of their ‘landscape’ and their ‘place’ now.

STP The Rickyard_017 copy 2

Textures of natural weathered oak logs against the stark scorched uprights. The benches are tied together with a beautifully engineered and vandal-proof stainless fixings.

STP The Rickyard_019 copy

Like other public seating and artworks we have done I really enjoy going back occasionally, seeing it mature and if i’m lucky seeing a bunch of kids playing around it or a family chilling out for a moment on a walk through the development.

Part of the challenge Adam and I both enjoyed with this project was working with a major house builder. It would be fair to say they were engaged in a rather ‘arms length’ way and would probably not have chosen to put public art works on the site if it had not been a condition of planning. Indeed on the other site we worked up proposals for on the development, Mampitts Square, nothing has happened! I suspect the outcome there may be rather ordinary and ‘off the shelf’ in the end. Despite everything though, the Rickyard project got built and we helped create a new ‘common place’ for Shaftesbury where an ex Lord Mayor of London, a TV archaeologist, a couple of tennis players and I could partake in a good chinwag!

STP The Rickyard_042 copy

Children defiantly get it! It’s something interesting to climb on or play around.

STP The Rickyard_050 copy

If you’d like to talk to Simon about a public art or seating project please get in contact, initial conversations and ideas cost nothing. To view our Tudor Arcade Public Seating case study click here.

To find the Rickyard yourself and explore old and new Shaftesbury click here for the Dorset Explorer map.

Most images in this Case Study were taken by Double Exposure Photographic

East Shaftesbury Public Art

Wednesday, December 7th, 2011

Persimmon Site long

At the moment the ‘Rickyard’ is a rather wind swept space on the edge of the new East Shaftesbury Persimmon Homes development; a square waiting for its houses and residents to arrive and create a community. The only sign of what’s to come is the word ‘seat’ is optimistically sprayed on some earth surrounded by new planting. Shaftesbury is a beautiful town, a gem sitting high in the north Dorset landscape, full of history, the bustle of trade and colourful individuals. All this new housing could be seen as an imposition, a bit of an ‘interloper’.

Can art help ease this transition – make connections between old and new development, create a cohesive link between the ‘Common Places’ project we have been involved with in the centre of town and the completely new community half a mile to the East? Well Adam Zombory Moldovan from ZMMA and I believe so. Our ambition for the various public and private schemes we are working on is that they do just that, make links in both a physical and aesthetic way, linking future to past and past to present. We’d love public art to play a role in the town’s everyday life, helping guide people around, tell stories, challenge and at its most mundane provide places to sit, meet, trade and celebrate.

Rickyard 'Seat' 1Rickyard PlanRickyard logs
Rickyard plan of bench
Beyond that it could also bring an entirely new audience to Shaftesbury, those who come specifically because they love public art: I’m imagining a town celebrated for its forward thinking and cohesive approach to public art, some by Adam & I as a partnership, but also works by many others. New ideas making the place dynamic and exciting. They wouldn’t loose the visitors that come because the place is historic and achingly pretty. They may loose a few that come because of the ‘Hovis’ connection – although I suspect half of them are traveling around North Yorkshire trying to find the place. A town can not live on bread alone.

Back to the ‘Rickyard’ which will be the first site in Shaftesbury to have something completed, hopefully in late summer 2012… The concept is to link the development to the landscape around it, bringing some of that into the bricks, tarmac and planting schemes which always look so harsh before they mellow and mature. The small green where the piece will be located will be surrounded by houses – eventually. A footpath runs through the site linking the landscapes around Charlton Down and Melbury Hill to the town. This will take you right through our ‘interventions’.

Rickyard Collage smaller

The installation consists of vertically sliced oak logs which are selected for their curvy character and form. These are suspended above the ground by split scorched timber masts. Needless to say they do form seats, but I’m guessing they will be climbed on by kids and have all sorts of other uses and connotations. There will be a contrast between the organic log form and the much more finished ‘furniture like’ top surface. The texture and colour of the masts will also contrast with the bulk of the log. It’s a familiar sight to me, like the stacks of timber I’ll search through in a timber yard when selecting for a furniture commission. These are cut vertically rather horizontally though, and the cuts will follow the natural curve of the tree, creating some very exciting forms.

Next up is the more substantial ‘Mampitts Square’ a central public space within the Persimmon development where buses stop, people shops, park and live. Lots of potential for seating and public art work. Keep watching this space.